Sapanca’da Etkinlikler

Sapanca’da 2001 yılında başlanarak yerli ve yabancı şairlerin katılımıyla geleneksel hale getirilmiş Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları, her yıl haziran ayının son haftasında Sapanca sahil bandında bulunan Sapanca Belediyesi İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirilmektedir. Gölün eşsiz manzarası eşliğinde hafta sonu boyunca panel, konser ve şiir dinletileriyle sanatseverlere unutamayacakları bir ortam sunulmaktadır.

Sapanca Belediyesi İnsan Hakları Parkı’nda, gölün eşsiz manzarası eşliğinde hafta sonu boyunca PANEL, KONSER VE ŞİİR DİNLETİLERİYLE sanatseverlere unutamayacakları bir ortam sunulmaktadır.

Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları Sapanca Belediye Başkanlığı, Sapanca Kaymakamlığı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı, Sakarya Valiliği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla tamamen halka açık olarak yapılmaktadır.

Sapanca Şiir Akşamları her yıl hasretle beklenen bir sanat etkinliği haline gelmiştir.

Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları edebiyat dünyasında, şairlerin arasında her yıl hasretle beklenen uluslararası nitelikte kalite standardı herkes tarafından kabul görmüş bir sanat etkinliği haline gelmiştir. Kültür dünyasına şekil veren ve edebiyatımıza çok önemli ürün ve eserler veren şairlerle her yıl Sapanca’da buluşmalar gerçekleştirilerek, dünyaca kabul edilebilir bir geleneğin oluşması sağlandı.

Sapanca Kırkpınar Sanat Akşamlarına ülkemizin yerli sanatçılarının yanısıra İSPANYA, YUNANİSTAN ve DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDEN de konuk sanatçılar konser vermektedirler.

Sapanca Belediyesi’ne ait Sapanca Kırkpınar Açık Hava Tiyatrosu’nda yaz mevsiminin en güzel anlarının yaşandığı, haziran ayının son günlerinde başlayıp eylül ayının ilk günlerine kadar süren Sapanca Kırkpınar Sanat Akşamları 2007 yılında başlayarak her yıl ülkemizin güzide Türk Sanat Müziği, Türk Pop Müziği, Türk Klasik Müziği ve Türk Halk Müziği’nde ön plana çıkmış sanatçılarının konserleri, çocuk ve yetişkinlere yönelik tiyatro oyunları, flamenko, dans ve film gösterileri eşliğinde tüm sanatseverlere unutamayacakları dakikalar yaşatılmaktadır.

Sapanca Kırkpınar Sanat Akşamları’na ülkemizin yerli sanatçılarının yanı sıra İspanya, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinden de konuk sanatçılar konser vermektedirler. Ülkemizin kültür ve sanat aracılığıyla dünyaya tanıtılması, Sapanca’nın da uluslararası alanda marka olması yapılan başarılı çalışmalar ile sağlanmıştır.

Sapanca Kırkpınar Sanat Akşamları etkinliklerinde; dünya opera repertuvarından günümüz şarkılarına, napoliten, senfonik müzik, şanson, rembetiko, Türk sanat, Türk halk, Türk pop ve hafif batı müziklerinin nostaljik parçalarından oluşan repertuvarları, koro, tiyatro ve dans gösterileri ile sanatseverlere ulaşılmaktadır.

Sapanca Kırkpınar Sanat Akşamları Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Belediyesi, Sapanca Kaymakamlığı ve büyük ölçekli işletmelerin sponsorluğunda her yıl düzenlenmektedir.

Ülkemizin kültür ve sanat aracılığıyla dünyaya tanıtılması, Sapanca’nın da uluslararası alanda marka olması yapılan başarılı çalışmalar ile sağlanmıştır.

Her yıl Ramazan ayının ilk gününden Ramazan Bayramı’na kadar olan süreçte oruçlu geçirilen günün ardından iftar ve sahur saatleri arasında Sapanca Belediyesi tarafından farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Toplu mahalle iftarlarıyla başlayan etkinlikler Sapanca Gölü kenarında bulunan Sapanca Belediyesi İnsan Hakları Parkı’nda gecenin ilerleyen saatlerinde izleyicilere her gün farklı bir program dahilinde Türk Sanat Müziği fasıl, Tasavvuf Müziği fasıl, Hacivat – Karagöz oyunları, Nasrettin Hoca’lı akşamlar, Sihirbaz Gösterileri, Harikalar Diyarı ve tiyatro oyunlarıyla keyifli anlar yaşattırılarak ulvi duygulara ulaşmaları sağlanmaktadır.

Her yıl 22 Haziran tarihinde Sapanca Belediyesi, Sapanca Kaymakamlığı ve Gazi derneklerinin ortaklaşa olarak düzenlediği Sapanca’nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Törenleri’nde fener alayı, açık hava kutlama gösterileri, tarihsel söyleşi, paneller, folklor gösterileri ve şehitler için mevlid okutulması gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Sapanca Belediyesi ve Sapanca Kaymakamlığı’nın ortaklaşa destek verdiği resim galerilerinde sergiler, Sapanca Belediyesi Kırkpınar Açıkhava Tiyatrosu Sanat Kulübü ve Sapanca Kent Konseyi tarafından düzenlenir.

Sanatı olmayan bir yerin ruhu olmaz ana temasının işlendiği, yeşille mavinin nazlı bir çizgi halinde bulunduğu, yazı başka kışı başka, baharı başka güzü başka bir tabiat şölenini, tadına doyulmaz suları, bereketli toprağı, türlü ağaçları, bir renk cümbüşü halinde çiçekleri, kuşları ile yaratıcının nakış nakış işlediği bir bayram yeri olan coğrafyasının eşsiz güzelliklerini bir araya getirilerek halkın beğenisine sunulmaktadır.

Son dönemde Sapanca’da düzenlenen ulusal nitelikteki Su Döngüsü ve Beş Mevsim Sapanca resim sergileri kapılarını fotoğraf sanatçılarına, sanatseverlere ve halka açarak sanatın ruhunun Sapanca’da yaşatılmasını sağlamıştır.

Sapanca Belediyesi ve Sapanca Kaymakamlığı, Sakarya ve Kocaeli Kafkas Kültür Derneği’nin destekleriyle Çağdaş Yanıkköy Geliştirme, Tanıtma ve Koruma Derneği ile Yanık Mahallesi Muhtarlığı tarafından Yanıkköy meydanında her yıl yaz ayının gelmesiyle Haziran ayının 2’nci haftasında şenlikler başlar. Köy meydanında stantlar kurulur.

Stantlarda el emeği göz nuru ürünler sergilenir ve satışa konulur. Şenliğin ortak amacı Yanıkköy’ün ve Sapanca’nın tanıtımı, insanların bir arada olması, paylaşımlarda bulunması, kültürel değerlerin yeni nesillere aktarılması, birlik beraberlik ruhunu sağlamak, karşılıklı dostlukların gelişmesi, farklı bölgelerin insanlarının tanışma kaynaşma ve sosyalleşmesini sağlamak, gençlere aidiyet duygusunu aşılamak, gençlerin, kadınların ürettikleri ürünleri pazarlayabilmeleri, kendi ayakları üzerine basmalarına ön ayak olabilmek.

Şenliklere Sapanca halkı, çevre il ve ilçelerin halkları, özellikle Sakarya, Kocaeli, Eskişehir ve İstanbul’dan katılan misafirler, ülkemizin Karadeniz ve Kafkas kökenli köylerinden gelen temsilciler katılırlar.

Şenlik boyunca Karadeniz halk oyunları, çerkez halk dansları ve yöresel dans gösterileri, çocukların çuval ve yumurta yarışları, çocuklar için ayrıca kurulan oyun parkları, müzik dinletileri, geleneksel kıyafetler ile fotoğraf çektirmek, akşama doğru kurulan ve gecede devam eden düğün halkası şenliğe katılanların izleme fırsatı yakaladıkları belli başlı gösterilerdir.

Her yıl Sapanca Kırkpınar merkezdeki etkinlik alanında yapılan festivale Sapanca’nın yanı sıra çevre ilçe ve illerden katılım yapan sanatkârlar 1 hafta süreyle yöresel el sanatları ürünlerini kendileri için hazırlanmış özel reyonlarda tanıtma fırsatına sahip olurlar.

Sapanca’nın köy ve mahallelerinden festivale katılım bir hayli fazladır. Özellikle bayanlar arasında işleme sanatı erkekler arasında ağaç ve taş el sanatları yaygındır. Bayanlar iğne, sim, oya ve dantel, boncuk, tığ, mekik; erkekler ise doğal ağaç kökleri, el emeği ile üretilmiş otantik eşyalar, yıkılmış ağaçların gövdelerinden ve dallarından ortaya çıkartılmış dekoratif ürünler ve oltu, mermer, lületaşı vb. gibi ürünler sergilerler.

Sapanca Belediyesi ve Sapanca Off-Road Kulübü (SOFFDER)’nün Sapanca Soğucak Yaylası’nda ortaklaşa düzenlediği Sapanca Mahalli Off-Road yarışları engebeli arazi koşullarında oluşturulan doğal parkurda Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nda bulunan takımların özel donanımlı araçlar ile katılım gerçekleştirdikleri Sapanca Off-Road yarışlarına ülkemizin çeşitli bölgelerinden 2 gün süreyle takımlar, sporcular, yarışmacılar ve misafirler yarışmaların yanı sıra Soğucak Yaylası’nda kamp ve etkinlikler ile güzel bir hafta sonu geçirme imkânı bulmaktadır.

Sapanca Belediyesi, Türkiye Jokey Kulübü, Sapanca At Yetiştiricileri Derneği (SAYDER)’nin katkılarıyla her yıl Ağustos ayında ilçemizde bulunan Sapanca Belediyesi Kurtköy Hipodromunda toplam 9 kategoride ve 1 gün süreli Türkiye Jokey Kulübü ve Türkiye Yarış atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği’nin himayelerinde ve kontrolünde yapılmaktadır. At yarışlarına ülkemizin önde gelen at yetiştiricileri misafir olarak katılmaktadır. Yarışların öncesinde izleyicilere Karadeniz müziğinin önde gelen isimleri konser vermektedir.

Türkiye Kürek Milli Takımı’nın kamp yeri ve antrenman sahası konumundaki Sapanca Gölü, aynı zamanda her yıl Kırkpınar’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmaktadır. Sapanca Gölü kürek parkurunda, nisan ayından başlayarak eylül ayı sonuna kadar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün belirlediği tarihlerde, Türkiye’deki mevcut kürek takımlarının katılımıyla bayanlar ve erkeklerde çok sayıda kürek yarışı yapılmaktadır.

Sapanca ilçesi sahip olduğu doğal parkur, aynı zamanda bu sporun altyapısı konumundaki Sapanca Gölü, İstanbul iline olan yakınlığı ile avantajını kullanmaktadır.

Bu avantaj Sapanca Gölü’nü, Sapanca ilçesini olumlu yönde etkilemekte, tanıtım ve il turizmine katkı sağlamaktadır.